Tarcica

Tarcice stolarskie nieobrzynane produkowane są z części odziomkowej kłód drzew. Zajmujemy się sprzedażą dębu, buku, jesionu, sosny oraz olchy w klasie I i II.

Kilkudziesięcioletnie doświadczenie w suszeniu tarcic

Firma MAT-TAR posiada kilkudziesięcioletnie doświadczenie w suszeniu tarcic liściastych twardych oraz miękkich w grubościach od 27-50 mm oraz tarcic iglastych w grubościach 25-50 mm.

Przed procesem suszenia tarcica sezonowana jest w sposób naturalny, a jej klasyfikacja odbywa się według normy zakładowej MAT-TAR przez wykwalifikowanych brakarzy.

Badania prowadzące do zakończenia procesu suszenia są dokonywane są metodą suszarkowo-wagową gwarantującą odpowiednią wilgotność tarcicy przeznaczonej do produkcji stolarskiej (8% – 10%).

Tarcica dębowa

Tarcica dębowa MAT-TAR n/o produkowana jest w następujących grubościach i klasach:
GRUBOŚCI: 28 i 50 mm
KLASY: Selekt, I, II

Tarcica bukowa

Tarcica bukowa MAT-TAR n/o produkowana jest w następujących grubościach i klasach:
GRUBOŚCI: 28 i 50 mm
KLASY: I, II”

Tarcica bukowa parzona

Tarcica bukowa parzona

Tarcica bukowa parzona MAT-TAR n/o produkowana jest w następujących grubościach i klasach:
GRUBOŚCI: 28 i 50 mm
KLASY: I

Tarcica jesionowa

Tarcica jesionowa MAT-TAR n/o produkowana jest w następujących grubościach i klasach:
GRUBOŚCI: 28 i 50 mm
KLASY: I, II

Tarcica olchowa

Tarcica olchowa MAT-TAR n/o produkowana jest w następujących grubościach i klasach:
GRUBOŚCI: 28 i 50 mm
KLASY: I, II

Tarcica sosnowa

Tarcica olchowa MAT-TAR n/o produkowana jest w następujących grubościach i klasach:
GRUBOŚCI: 25, 28, 30, 38, 45 i 50 mm
KLASY: I, II”